Хранене на кучето

Кучето НЯМА нужда от разнообразна храна в смисъла, в който го разбираме ние, хората. На него няма да му омръзне да яде едно и също всеки ден, години наред. Има нужда от ПЪЛНОЦЕННА храна, т.е. - да получава необходимите за него вещества в необходимото съотношение, като се има предвид, че в различните периоди от живота му нуждите му са различни.

Който смята, че може да му осигури добър баланс (протеини, мазнини, въглехидрати, пепел, микро и макроелемени) с натурално хранене - чудесно, но затова се изискват много познания. Аз ги нямам, затова предпочитам качествените гранулирани храни, на чиято опаковка можеш да прочетеш точния състав и необходимата дневна дажба. Но ако кучето ви не е привикнало към гранулирана храна от малко - трудно ще го накарате да я приеме на по-късен етап. Може да се започне с нея веднага след отбиването, но подбирайте марката и предназначението. Например малкото куче се нуждае от доста повече протеини, мазнини и калций в сравнение с отрасналото.

Като говорим за сухи храни: различавайте пълноценна гранулирана храна от микс. Миксовете съдържат обикновено смес от зърнени храни с малка добавка от мазнини и имат ниска хранителна стойност. Те не са пълноценни - използват се за добавака или нека кажа пълнеж. Ако кучето ви е лакомо, то няма да се засити от порцията пълноценна храна, която му се полага, а миксът ще му даде чувство за ситост.

Нашите съвети:

Гранулирана храна - да, консервирана - никога! Консервацията при гранулираните храни се постига чрез екструдиране и извличане на водата, а при консервираните (влажни и полувлажни) - чрез консерванти. Познавам куче от породата средноазиатска овчарка, което почина на 5 г. с масиран карцином на цялата храносмилателна система вследствие хранене с консерви (разбира се, това е крайно зловещ пример, имало е и други фактори, но ви казвам заключението след аутопсията). Освен това в консервите след отварянето дори за ден веднага започват да се развиват гъби, плесени и какви ли не микроорганизми.

За да изберете добрата за вашето куче гранулирана храна трябва да минете един период по метода "проба - грешка" - опитвайте различни, докато попаднете на тази, която най-много ще се хареса на вашия приятел.

Добри марки, но и твърде скъпи са: Royal canin , Purina Proplan , Eucanuba . Добри и средно скъпи: Фрискис, Пурина дог чоу (що стана с таз латиница, бе?!), Нутра нагетс, Даямонд, сигурно пропускам нещо. Евтини и с лоша репутация: Педигри, Чапи, български измишльотини.

Ако храните с гранулирана храна давайте строго определено количество, а не "нека да яде кученцето колкото му се иска" и осигурявайте много вода.

Хляб - да, но не бял.

Въобще въглехидрати - умерено. Никога продукти, съдържащи какао! (напр. шоколад)

Плодове и зеленчуци - да, но без лук и картофи.

Кости - да, без тръбни.

Субпродукти (карантия) - много внимателно.

Млечни продукти - съвсем малко (също като субпродуктите предизвикват стомашни разстройства).

Яйца - един-два пъти седмично.

Нуждата от сол на кучето е нищожна - не давайте солени храни. Задължително обезсолявайте рибата.

Ако храните натурално не забравяйте, че кучето е месоядно животно - храносмилателния тракт е доста по-къс от този на тревопасните и на всеядните (като човека). От останалите храни усвоява твърде малко, затова разчитайте просто на месото.

Две важни неща :

Кости се дават след 6 месечна възраст, когато зъбите са вече укрепнали. Първото ми куче счупи постоянен зъб на 4 месеца с кост, защото избързах.

И още нещо - храносмилателната система на кучето се "настройва" към вида хранене, който сте избрали. Не го сменяйте рязко. Ако решите да преминете от натурално хранене към гранулирани храни или обратното, добавяйте по малко от новата храна към предишната в продължение на седмица, да речем, като постепенно сменяте съотношението. Погрешно е например "за разнообразие" да давате един ден натурална храна, а на другия - гранулирана.

предоставено от www.dog.bg





{START_COUNTER}