Понятието "ТИП"

Понятието ”ТИП” е едновременно много просто и много сложно! Ако сте в състояние да различите лабрадора от друга порода, значи имате бегла представа за типа. Както и ако улавяте разликата между два конкретни лабрадора.

В течение на няколко часа около изложбените рингове внимателния любител на породата ще види, че кучетата от един и същи тип печелят, а другите – не! Любознателния кинолог скоро ще може да определи сам за себе си кучетата в ринга по типа глава, тяло и движения, тоест ще може лесно да разбере кой е хубавия и кой не чак толкова хубавия лабрадор.

На една изложба със сериозна конкуренция, на начинаещия съдия, ще му е доста трудно да постави оценки. Да кажем – открит клас на ринга се изправят 20 действително добри мъжки или женски и всеки от тях съответства на стандарта! Тогава какво?

Да определиш типа означава да класифицираш по определен признак. Това означава познване на характеристиките необходими за класификация по този или онзи признак! За експерта ТИП това е указател в оценката на лабрадора, съответстващ на определен идеал.

Типа също се използва за разделяне на значителни вътрешнопородни различия: всички кучета от една порода, са достатъчно разнообразни по тип. Казано по-просто типа е определителна величина за съотношение и пропорции на тялото на кучето. Но тип е и по-широко понятие, обхващащо общия баланс и хармоничност на животното,а също така включва в себе си такива понятия като”стил” на породата,и даже характер, и темперамент на породата. Типа включва в себе си и поведенчески елемент. Някой експерти се опитват да определят типа на лабрадора, описвайки неговите отличителни от другите породи черти. Графиня Хоув в началото на века пише, че най-важните признаци на породата са типичната козина, видровата опашка и добрите очи в лешников цвят. Експертите на изложби и до сега не присъждат висока оценка на лабрадор, при който отсъства един от тези признаци, дори и кучето да е превъзходно във всяко друго отношение. Такова разбиране за типа се старае да обясни съществуващите признаци на породата, отличаващи я от другите породи.

Типа не е статична величина. От старите описания и снимки ясно се вижда , че първите примитивни кучета са се изменили достатъчно, от крупни шрококости във по-сбит формат – на кучета по-разтегнати, с издължени шии и малък размер. Това не е за учудване, като се има предвид отсъствието на контрол при развъждането на породата на остров Нюфаундленд!

Източник





{START_COUNTER}