План за хранене

През първите месеци трябва стриктно да се придържаш към хранителния план и времето за хранене на развъдчика, с които кутрето е свикнало. Привикването към новия дом, липсващите братчета и сестричета от кучилото означават прекалено стресираща промяна за кученцето и промяна в хранителните навици ще му дойде малко множко. Ако искаш по-късно да предприемеш някакви промени, то за това важи златното правило в течение на няколко дни да се сменя само по едно хранене дневно и да се наблюдава кутрето. Малките стомахчета имат относително полезни храносмилателни ензими, които са нагодени в зависимост от използваната храна. Когато изведнъж промениш всичко, реакцията може да бъде гадене или стомашно разстройство. Ако смениш изведнъж комплексна храна с месо и зърнени съставки се променя съотношението и на кученцето му трябват няколко дни, за да се настроят стомашните сокове на новата храна. Ако обаче изпаднеш в паника и отново смениш храната, то тогава можеш да предизвикаш сериозни затруднения.

Комплексните храни са предназначени и нагодени за различни стадии в развитието на кученцата и на порастналото куче. В повечето случаи те се предлагат на гранули или на люспи и едно порастнало куче се нуждае дневно от около 450 гр., или в сухо състояние или накиснати във вода. Млади кучета от 6 месец нататък се нуждаят от двойно по-голямо количество, при което те получават от същата марка специално приготвена смес Puppy или Junior. Количеството, което производителят препоръчва ще намерите указано на опаковката. При това е препоръчително да се осведомите точно за разходите, особено ако държите на икономичното отглеждане на един или повече лабрадора.

Една добра алтернатива предлага месото или шкембето, давани заедно в един добър микс(има се предвид от зеленчуци). Месото се купува замразено в съответните опаковки. Младото куче има нужда от около 450 гр. Дневно (месо или шкембе с микс). 8-месечните кутрета се хранят по 4 пъти дневно – 2 млечни и две месни яденета.

Ако едно младо или порастнало куче изведнъж откаже предложената му храна, то затова има някаква причина. Природата определя действията на кучето, в това число и отказът от храна, това е предупредителен сигнал. По тази причина аз предпочитам една много добра комплексна храна и препоръчвам на новите собственици да продължат минимум до навършването на 6 месеца с такова хранене. Ако кученцето получи разстройство или повръщане не трябва да го храниш следващите 24 часа, а да даваш само съответните количества вода и мед. След това се захранва с риба и варен ориз или бъркано яйце.

След още 24 часа кутрето може да получи обичайната си храна. На кутрета под 3 месеца никога не давам краве мляко. Според мен козето мляко е много добро, но само ако кутрето е свикнало с него. Никога не се смесва мляко с комплексна храна.





{START_COUNTER}