Команди

КОМАНДИ

ДА ИДВА ПРИ ПОВИКВАНЕ: Тук (Hier) е най-важната команда в живота на едно куче. Ако имаш лабрадор, на който похапването му се услажда, можеш да използваш това от самото начало. Винаги, когато приготвяш храна, той ще стои до теб. Отстрани се на няколко крачки и го повикай, той ще те последва. Дръж паницата точно над главата на кутрето, най-вероятно то ще седне. С това вече си постигнал две команди! За съжаление трябва да съм честна и да призная, че в този случай твоят лабрадор е обсебен от паницата. Командите, които си използвал не се запомнят веднага от твоето кутре. Няма обаче причина за безпокойство – постигнал си успех, върху който можеш да градиш. Дръж винаги под ръка някакви лакомства, най-добре в някаква тропаща кутийка – с това можеш да постигнеш успех по всяко време на деня.

Викай кутрето само, когато не е заето интензивно с нещо. Клекни, ако е необходимо, похвали го, погали го, награди го с лакомство. Даже тракането на кутийката може да предизвика чудеса, дори когато кутрето е много заето. Не се притеснявайте, тези хранителни подкупи няма да са вечно необходими. Винаги обаче даването на лакомство трябва да е придружено с погалване и вербална похвала.

Трябва да викаш кучето даже и когато не ти е необходимо. Така кучето учи в ненапрегната атмосфера. Важно е да го викаш и когато е в друга стая и нямате директна видимост. По този начин командата се затвърждава. Ако си ядосан, което много лесно може да се случи, ако искаш много бързо да дойде при теб, кутрето неминуемо чувства това напрежение.

АПОРТИРАНЕ (ДОНАСЯНЕ): При лабрадора задачата за апортиране стои непосредствено след командата за повикване. Тя отговаря на наследствените инстинкти на лабрадора да носи нещо в устата си. Седни просто на пода и говори с кутрето. Опитвай винаги внимателно да изваждаш предмета или играчката от устата му, това е по-добре, отколкото да я пуска на пода или да претича покарай теб. Никога не се знае, може по-късно да решиш, че ще участваш в състезания с твоето куче. Когато кучето в този ранен стадий на обучение се научи да пуска предмета на земята, това се превръща в една лоша привичка, която много трудно се изкоренява.

ВОДЕНЕ НА ПОВОД: Отново едно упражнение за първите седмици. Най-добре започни у дома, преди да сте тръгнали на разходки. Направи няколко стъпки една след друга, покажи на кутрето някаква играчка или му дай някакво лакомство. По този начин то концентрира вниманието си върху теб, не се заплесва с миризмите по пода или с това, какво има зад ъгъла. Може би още по-лесно е да се скрие лакомство в ръката и да го поднесеш под носа на кутрето. Носът на лабрадора винаги се стопля от мириса на храна, едно щастливо обстоятелство, което ти помага да започнеш с воденето още докато кутрето не обича особено повода.

ПОЗИЦИЯ НА МЯСТО: Това може да се опише и като команда легни. Това е едно от най-лесните упражнения, на което можете да научите вашето кутре, най-спекулативното, според странични наблюдатели. Кутрето се намира в позиция Седни(Sitz), лакомството се придвижва от носа му към пода назад на около 20 см от предните му лапи. Кутрето ляга и си изяжда лакомството. Ако всеки път се употребява командата Легни (Platz) и много го хвалиш, съвсем скоро можеш да се откажеш от лакомството, като всеки път увеличаваш времето, в което го държиш в позиция Легни (Platz). Въобще не е неприятно за едно кутре да легне. Правилно погледнато, то го прави в течение на 8 часа всяка нощ. Ти вече си научил кутрето си да сяда преди да му се поднесе храна. Това постижение трябва да се развива. Първоначално ще му държиш лакомство над главата, по-късно е достатъчна само команда и знак с ръка.





{START_COUNTER}