On-line: гости 0. Общо: 0 [по-подробно..]
АвторСъобщение
администратор




Пост N: 714
регистриран: 23.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 2
връзка към съобщение  Публикувано: 04.04.08 23:37. Заглавие: "BREEDING LABRADORS" by Carole Coode


Това е следващата глава от книгата "LABRADOR RETRIEVERS TODAY" на Carole Coode, която прецених, че ще е интересна и полезна за всички любители на породата. Пак ще пускам на части и подзаглавия.

Публикувано със съгласието на Автора.


Глава Дванадесета

ДА РАЗВЪЖДАШ ЛАБРАДОРИ




Ако сте били заразени от изложбения вирус и сте имали някакъв успех, Вие може би ще решите, че би било хубаво да имате кучило и да покажете нещо от Вашето собствено развъждане и с името на Ваш развъдник. Някои хора понякога ми казват: „О, аз не съм развъдчик, аз искам само едно или две кучила от моето женско куче.” Всеки, който развъди кучило е Развъдчик и би трябвало да се отнесе към това колкото се може по-внимателно и отговорно, да обмисли и предприеме всички необходими мерки като някой, който се е занимавал с породата години наред. Ако смятате, че е твърде скъпо да извършите всички различни медицински изследвания на кучетата, които ще развъждате, то тогава Вие не сте обикнали породата истински и не сте честен към бъдещите собственици на Вашите кученца, които ги приемат в домовете и сърцата си за следващите дванадесет години.

Развъждането на кучило е предприемане на сериозна стъпка и е важно да имаш цялостни задълбочени познания върху породата. Вие трябва да изучите Стандарта на Породата (и аз имам предвид наистина да „изучите”) и трябва да сте посетили поне две изложби Championship за да видите някои добри женски кучета, които печелят. Тогава Вие трябва да направите обективна преценка на Вашето собствено женско куче. Не може да очаквате доста посредствена кучка да произведе блестящи кученца, без значение колко добър или препотентен е бащата. Така че, ако тя не е добър представител на породата, не я заплождайте – ние вече имаме достатъчно нежелани кученца и стари кучета в приюти или кучета, оставени на “Breed Rescue” организациите. Обаче, ако сте си купили добро женско куче от реномиран развъдчик, Вие може би имате животно, подходящо за развъждане.

Има и друг важен фактор преди да се захванете с развъждане на кучило. Когато сте развъдили кучило, Вие не изоставяте отговорността за кученцата, когато те Ви напуснат като бебета. Ние имаме повече от участие в наследствените заболявания на Лабрадорите и ако се появи проблем при кученцата, докато те растат, Вие като развъдчик трябва да сте подготвен да върнете платената сума или да помогнете в заплащането за операции, които да облекчат проблема или дори да приютите обратно кученцето или по-възрастно куче. Аз не се опитвам да полея със студен душ Вашите планове, но е важно да сме наясно с проблемите, които могат да затруднят развъдчика и отговорностите, които трябва да се поемат.

(Това беше само увода. Доста е дългичка тази глава от книгата. Следва подзаглавие "Женското куче за разплод")



Trendmaker's I Wish You Were Mine - Duke

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
Отговори - 15 [само новите]


администратор




Пост N: 715
регистриран: 23.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 2
връзка към съобщение  Публикувано: 05.04.08 01:06. Заглавие: ЖЕНСКОТО КУЧЕ ЗА РАЗ..


ЖЕНСКОТО КУЧЕ ЗА РАЗПЛОД

Сега да приемем, че Вашата кучка е добър екземпляр от породата и че вече е достатъчно голяма да бъде заплодена. Доколкото съм заинтересована, женското куче трябва да има две години, ако не три разгонвания и да бъде приблизително двегодишна – тя със сигурност не трябва да е минала пет години за нейното първо кучило. Аз се старая да поддържам всички мои кучета в наистина добро състояние: във форма, здрави и без излишно тегло. Женското куче трябва да бъде точно в такова „тип-топ” състояние, преди да предприемете заплождане. Всички ваксинации трябва да бъдат актуализирани, за да се даде възможност на кученцата да придобият колкото е възможно повече имунитет от майката, през първите няколко дни на техния живот. Кучката не трябва да има вътрешни паразити и най-важното, доколкото може да Ви е известно e, че тя не трябва да бъде обременена откъм наследствени болести и да е носител на никакво заболяване.

Вие също трябва да сте направили на Вашето женско куче рентгенова снимка за тазобедрена дисплазия и заключение за степента й. Във Великобритания, схемата за оценяване се ръководи от KC/BVA Hip Dysplasia Scheme. Средният резултат / точки за породата в момента е около 15, но ние знаем, че някои развъдчици не изпращат лошите снимки за тазобедрена дисплазия за оценяване, така че те не са включени в сметката за нашето общо средно ниво. Аз мисля, че истинският среден резултат/ точки би бил около 20 за породата като цяло. Ако сте планували да заплодите кучка с резултат/ точки около 20, Вие би трябвало, надявам се, да използвате мъжки, който има ниска степен/ точки под 10. Аз имам мъжки кучета за разплод с резултати/ точки 0:0, 3:1 и 8:10. Като съм се стремила мъжкият 8:10 да запложда женски със степен/ точки под 10, аз съм имала само много малък брой от неговите поколения с по-висока степен отколкото аз бих искала. Разбира се, аз знам неговата фамилна история – трима от неговите братя / сестри с резултат под 8, неговата майка има 4:4, неговият баща има „HD pass” (б.пр.: сертификат, че е свободен от дисплазия) и поколенията преди тях са имали добри тазобедрено стави.

Схемата за оценяване на тазобедрена дисплазия съществува, за да помогне на теб, развъдчика. След като веднъж сте получили информацията, на Вас остава да решите дали плануваната връзка да бъде осъществена. Ако виждате добро куче със степен, която бихте искали да бъде по-ниска, Вие може да прецените колко здрава по отношение на тазобедрената дисплазия е била линията назад в поколенията му и тогава да решите дали искате да поемете риска да го използвате за разплод. За нещастие, не всички ветеринарни доктори са с толкова широки познания, каквито трябва да бъдат, когато става дума за оценяване степени на дисплазия. Аз съм чувала ужасни истории за ветеринарни лекари, които взимайки документите с резултатите / точките от KC / BVA Scheme съветват техните клиенти да кастрират техните женски кучета, тъй като точките били твърде високи. Във всичките четири случая резултата / точките бяха под десет.*

Важно е също, Вашето женско куче да има сертификат за изследвания на очи и този тест може да бъде направен само от доктор специалист офталмолог, признат от KC/BVA Scheme. Тези сертификати за очи са валидни само за една година и ако използвате младо мъжко и женско куче, аз бих настояла родителите и на двамата родители също да имат актуални сертификати за очи. При Лабрадорите, за съжаление имаме едно заболяване, Generalised Progressive Retinal Atrophy (Прогресираща Атрофия на Ретината) **, която не се проявява преди тригодишна възраст, всъщност наблюдавана е за пръв път при кучетата до седем години и по-стари. Понястоящем, с толкова малко налични познания, е разумно да се уверите, че и четиримата родители на двете кучета, които се надявате да ползвате не са болни. Тогава Вие сте направили най-доброто, което сте могли.

________________________________________________________________________________________________

*A eто тук има повече по темата за тазобедрената дисплазия: http://bglabrador.fastbb.ru/?1-1-30-00000088-000-0-0-1202149688

**Ето тук има информация по въпроса: http://bglabrador.fastbb.ru/?1-1-0-00000090-000-0-0-1204015444




Trendmaker's I Wish You Were Mine - Duke

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
администратор




Пост N: 716
регистриран: 23.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 2
връзка към съобщение  Публикувано: 05.04.08 07:33. Заглавие: Важно е също, Вашето..


Ние сме дискутирали факта, че Вашето пeрспективно женско куче за разплод би трябвало да е добър представител на породата от гледна точка на структура (конструкция / конституция), но е също от първостепенна важност, тя да има подходящ темперамент. Лабрадорът е познат като приятелски настроено, любвеобвилно куче, послушен, спокоен, уравновесен и мил с деца, с дружелюбен нрав. Вие не би трябвало да използвате кучка, която не отговаря на тези критерии. Прекалено раздразнителна или неспокойна женска ще предаде тази черта на нейните кученца. Ние всички сме чували извиненията „тя беше уплашена като малко кученце”, „тя беше нападната от куче” или „тя беше уплашена от човек”. Това може и да е истина, но ако развъждате кученца от такава кучка, бихте могли да затвърдите недостатъка на един нестабилен темперамент. Също така оценявайки женската по този критерий, Вие би трябвало да да сте сигурни, че знаете недостатъците и достойнствата, които имат нейните предшественици. Разберете колкото се може повече за нейните братя и сестри , нейните родители и прародители и пра-прародители и да се надяваме, че няма да дублирате никакви недоостатъци, когато избирате куче за разплод.

Аз предлагам да наблюдавате Вашата женска внимателно в периода, когато е разгонена, преди този, в който планувате да я заплодите. Когато разгонването прогресира, обърнете внимание в кои дни тя изглежда най-готова за заплождане и използвайте възможността да проверите, дали няма „стриктура’ (ципа). Стриктурата е парче мембрана, която израства или отстрани на стената на вагината или като мембрана в центъра й. Тя може да бъде открита, като си почистите ръцете и с някакъв вазелин на показалеца, нежно го вкарате във вагината на женската. Ако усетите съпротивление на показалеца, това може да бъде стриктура. Ветеринарят може да поправи това като просто среже ципата, но е по-добре да го направи предварително, отколкото ден преди да бъде заплодена, когато все още би могло да бъде болезнено. Веднъж ми доведоха кучка за заплождане за първи път, прегледена основно от ветеринарен лекар, който по случайност се оказа мой приятел. Когато аз проверих за „стриктура”, успях да вкарам само първата част на пръста си, преди да попадна на най-твърдата „стриктура”, която някога съм напипвала. Обадих се на моя приятел – ветеринарния доктор и попитах дали е проверил за „стриктури”, защото нямаше никакъв начин да осъществя заплождане с тази женска, само за да ми бъде казано, че той никога не е мислил за това досега! Тази кучка беше взета обратно, ципата срязана и я заплодихме успешно на следващия ден.

(следва "Мъжкият за разплод")





Trendmaker's I Wish You Were Mine - Duke

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
администратор




Пост N: 4002
регистриран: 24.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 9
Фото:
връзка към съобщение  Публикувано: 05.04.08 08:12. Заглавие: Много ми харесва как..


Много ми харесва как е написано, ето ти тема, която отговаря на въпросите защо и как да развъждаме. Аз я четох от книжката, вярно с доста помощ от речника, но си струваше. Благодаря ти, Албена, че я превеждаш на Български.






Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
администратор




Пост N: 717
регистриран: 23.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 2
връзка към съобщение  Публикувано: 05.04.08 13:04. Заглавие: Моля, Иглика, аз бла..


Моля, Иглика. Аз благодаря, че ми предоставихте тази хубава книжка! И аз смятам, че е написано много хубаво и на достъпен език. Уж всички всичко знаем, но тук нещата са казани ясно, кратко и систематизирано и винаги има какво да си припомним или какво ново да научим.
Добавям в горния ми пост останалото от частта "ЖЕНСКОТО КУЧЕ ЗА РАЗПЛОД"

Следва "Мъжкият за разплод"





Trendmaker's I Wish You Were Mine - Duke

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
администратор




Пост N: 718
регистриран: 23.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 2
връзка към съобщение  Публикувано: 05.04.08 14:11. Заглавие: МЪЖКИ ЗА РАЗПЛОД Из..


МЪЖКИ ЗА РАЗПЛОД

Изборът на мъжко куче за разплод би могло да бъде първото голямо решение, което взимате, когато стартирате добър развъдник, или може да използвате лесната опция да се свържете с най-близкото налично куче, защото не искате да пътувате твърде далеч. Кучето „в съседство” може и да бъде правилния мъжки за заплождане на Вашата женска и това би било чудесно. Обаче в деветдесет и девет процента от случаите, Вие ще се нуждаете от Пътна Карта! Наистина си заслужава това важно решение да се обмисли много добре. Голям брой начинаещи избират най-печелившия мъжки за момента, независимо дали той ще бъде подходящ за тяхната женска. Те разсъждават, че ако кучето е Шампион, той трябва неминуемо да е най-удобния за нея. Всъщност, само истински препотентен мъжки ще може да вложи нещо от себе си в различни женски. Това, което тревожи е, къде всички те от следващите поколения отиват, когато, може би, добрите кучета „наоколо” са техни полу-братя? Аз бих предложила, че най-разумно е да се потърси съвет от развъдчика на Вашата женска. Той най-добре ще може да каже, кои кучета са най-подоходящи за нея. Могат да Ви посочат две или три кучета и тогава част от избора все още ще бъде Ваш.

(следва "Развъдни програми")



Trendmaker's I Wish You Were Mine - Duke

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
администратор




Пост N: 721
регистриран: 23.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 2
връзка към съобщение  Публикувано: 06.04.08 23:56. Заглавие: РАЗВЪДНИ ПРОГРАМИ ..


РАЗВЪДНИ ПРОГРАМИ


ЛАЙН БРИДИНГ

Аз предпочитам лайн-бридинга, както правят повечето от успешните развъдници. Струва ми се безсмислено да купиш добра женска, развъдена по лайн-бридинг и да направиш нещо, с което да затриеш всичките години работа, като я заплодиш с мъжки, който не й подхожда по родословие. Повечето развъдчици биха дефинирали лайн-бридинга като връзка между баба и внук, дядо и внучка, чичо и племенница, леля и племенник, или братовчед и братовчедка, както и различни други „once-removed” (от по-далечна спепен на родство) роднини в родословието. С тази форма на развъждане, Вие целите да знаете какъв тип кученца да очаквате в кучило. Вие знаете какви добри и лоши черти носи линията и чрез внимателен и разумен избор на връзки, да се надяваме, че можете да изключите лошите черти и да удвоите / умножите добрите.

АУТКРОС

Тази форма на развъждане е възприета, когато излизате извън рода и взимате куче, което харесвате, защото е страхотен тип и допълва Вашата женска, имайки добри черти там, където тя няма. Обаче, зада бъде наистина ефективно, мъжкото куче за разплод трябва да е препотентно (т.е. наистина да поставя своя печат върху кученцата), а за съжаление не много от мъжките за разплод наистина възпроизвеждат себе си в кучилата. Ауткрос също се ползва, когато искате да внесете примес на нова кръв в тясна лайн–бридинг линия, но очевидно това рядко е приложимо при начинаещ развъдчик.


ИНБРИДИНГ

Тази форма на развъждане се използва много рядко и трябва да бъде предприета само с много мисъл и знание на линиите. Инбридингът е връзка между брат и сестра, майка и син и т.н. Това не е нещо, което някога съм правила и се съмнявам, че изобщо някога ще го направя – дори след двадесет и пет години опит в породата.



Когато сте проучвали кучетата на изложби и сте стеснили Вашия кръг на избор, помолете собственика на мъжкото куче за родословие, за да може да го разгледате едно до друго с родословието на женската Ви. Собственикът на мъжко куче за разплод е свикнал с тези запитвания и това не Ви обвързва към никое куче на този етап. Когато вече сте решили кой мъжки е най-добър за женската Ви, следващата стъпка е да попитате собственика му дали можете да използвате неговото куче и да посочите месеца, през който очаквате Вашата кучка да се разгони. В „Warringah” ние молим стопанинът на женската да се свърже с нас през първия ден на нейното разгонване. Ако го оставите за по-късно, може да се окаже, че някой друг се е обадил преди Вас, за да запише тяхната кучка и Вие може да се окажете на второ място след тях и да трябва да се съобразявате с времето, когато мъжкия е свободен. Стопаните на мъжките кучета за разплод се опитват да запазят няколко дни, свободни за всякак кучка.

Аз съм виждала това формулирано писмено, че Вие трябва да запазите кучето свободно за най-добрата част на седмицата. В идеален свят това би бил най-добрия сценарий, но най-популярните кучета а разплод работят усилено в шест до осемседмичен период два пъти годишно и трябва да обслужат поне две женски на седмица. Това не се отнася за всички породи, но наистина е така с Лабрадорите. Здраво куче е способно да заплоди поне една женска на ден през кратък период от време, въпреки че не може да поемете твърде много кучки за един мъжки в една седмица. Следователно, липсата на планиране, може да означава, че сте изпуснали влака. Помнете, че приблизително осемдесет процента от женските се разгонват в един и същ шест до осем седмичен период, два пъти годишно, а другите двадесет процента са разпръснати през другите месеци. Така че първия ден, в който тя прокърви, обадете се на собственика на мъжкия и го уведомете, за да може той да бъде ангажиран за Вашата кучка. Стопанинът на мъжкото куче за разплод може да Ви помоли да направите натривка на женската, когато се разгони, за да е сигурен, че няма да е носител на инфекция. Като собственик на мъжки за разплод, аз също проверявам моите мъжки редовно, за да съм сигурна, че те също са чисти и няма да предават инфекции на женските, които заплождат.




Trendmaker's I Wish You Were Mine - Duke

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
постоянен участник




Пост N: 63
регистриран: 26.11.06
Откъде: България
Рейтинг: 1
връзка към съобщение  Публикувано: 07.04.08 10:20. Заглавие: Alb пишет: spayed ..


Alb пишет:

 цитат:
spayed



Това означава кастрация на женско куче

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
администратор




Пост N: 723
регистриран: 23.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 2
връзка към съобщение  Публикувано: 07.04.08 13:47. Заглавие: Valia пишет: Това о..


Valia пишет:

 цитат:
Това означава кастрация на женско куче



Така и предполагах. Благодаря за уточнението, Валя. Махнах въпросителните от текста.



Trendmaker's I Wish You Were Mine - Duke

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
постоянен участник




Пост N: 64
регистриран: 26.11.06
Откъде: България
Рейтинг: 1
връзка към съобщение  Публикувано: 07.04.08 15:58. Заглавие: Моля, никакъв пробле..


Моля, никакъв проблем не е за мен. Не съм забравила, че имам да правя уточнения и в другата тема, но за онзи превод ми трябва повече търсене и сравняване, а нямам нет вкъщи, така че ще помогна след известно време.

P.S. И тази тема е много интересна! Поздравления за превода!

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
администратор




Пост N: 844
регистриран: 23.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 4
връзка към съобщение  Публикувано: 26.05.08 23:24. Заглавие: РАЗГОНЕНАТА ЖЕНСКА ..


Аз продължавам с превода на тази глава, навлизаща във все повече детайли...

РАЗГОНЕНАТА ЖЕНСКА

Както дискутирахме преди това, вие най-вероятно ще заплодите вашата женска, когато тя стане на около две години. Следователно, тя ще е била вече разгонена поне два, ако не три пъти, а посредством воденето на бележки в дневника си, вие да се надяваме ще имате някаква идея за дните, когато е била готова за заплождане. Огромен брой женски са много редовни и се разгонват на всеки шест месеца, като по часовник; други имат девет или дори дванадесет-месечни цикли. Това е доста обичайно – моята Sussex Spaniel кучка се разгонва на девет месеца, докато моята German Shorthaired пойнтерка - на всеки дванадесет месеца.

Обаче, доста по-тревожно е, ако вашата женска се разгонва само на три до четири месеца. Аз често установявам, че тези кучки продължават да карат фалшиви бременности и може да стигнат до там, че да развият пиометра (възпален и увеличен репродуктивен тракт / полова система), което обикновено води до кастриране (премахване на яйчниците и матката). Би било неразумно, такава кучка да се използва за развъждане, тъй като нейните женски потомци може и да продължат тази нежелателна характерна черта и да вкарате този недостатък / слабост във вашата развъдна линия.

Преди да се разгони вашата женска, мъжките ще я намират за привлекателна около две или три седмици преди тя за пръв път да прокърви. Вулвата ще бъде малко увеличена, а тя ще препикава по-често, за да маркира нейна територия. Някои женски са толкова склонни да се поддържат чисти, че вие може и да пропуснете първите дни на разгонването, когато секретът е доста воднист и светло червен. Добра идея е да проверявате кучката всеки ден, притискайки чиста салфетка до вулвата, за да видите дали тя се е разгонила. Когато разгонването напредне, цветът ще потъмнее и тогава ще се промени още отново, ставайки от светло червено към розово и тогава към цвят на слама (straw-coloured?). С промяната на цвета, кръвотечението също ще намалее като количество.

В “Warringah”, ние винаги молим собствениците на женски за заплождане да наблюдават за всичките или някои от следните четири признаци:

1. Кръвотечението намалява като количество.
2. Кръвта си променя цвета от червено към розово и към сламен цвят.
3. Вулвата омеква (опитайте да я натиснете на шестия до осмия дни и вижте колко втвърдена се усеща тогава). Никоя кучка няма да застане на мъжки докато тя не омекне.
4. Опашката трябва да се отмества / залюлява на една страна, като закачена на върха, където се съединява с тялото. Женската ще направи това за вас един или два дни преди да е готова за мъжкия.

Някои кучки ще покажат всички тези признаци, други могат да покажат само два от тях – всяка е различна. Аз самата имам две женски, които остават със светло червено кръвотечение през цялото разгонване, а и двете все още зачеват кучила. Въпреки че аз никога не съм имала такъв случай, кучката може да има също „мълчаливо” разгонване, при което не се вижда кръвотечение и първата индикация, че тя е разгонена е когато застане в „позиция” (т.е. готова за мъжкия и отмествайки опашката си). Тези женски могат също да зачеват и износват кучила.

Аз моля собствениците на женски за заплождане да се обаждат по телефона на десетия ден от разгонването – или по-рано, ако признаците идват заедно рано – за да дадат сведения за хода на нещата. Тогава ние преминаваме на ежедневен принцип, за да сме сигурни, че не сме изпуснали правилния ден за заплождане. Аз никога не съм се правила на адвокат да кажа „Ще бъдем с вас на дванадесетия ден.” Всяка женска е индивидуална и тя заслужава да бъде заплодена на точния за нея ден. Казвайки това, повечето кучки се заплождат някъде между единадесетия и тринадесетия ден, но никога не е гарантирано, че вашата ще бъде същата при всяко разгонване. Една от моите основни /фундаментални/ женски беше велика дама, наречена Lawnwoods Hot Pants of Warringah. Hot Pants (hot - горещи; pants – гащи, панталони ) беше подходящо кръстена. Нейните първи две кучила бяха след заплождане на шестнадесетия до осемнадесетия ден (нормално за моята линия), нейното трето кучило - на седмия ден, а нейното последно кучило беше при заплождане на двадесет и първия ден. Всички се получиха, всички бяха големи кучила и всички бяха заченати на правилния ден за нея тогава.

Не ставайте самоуверени и не попадайте в капана да мислите, че разгонването трае за точно двадесет и един дни – някои женски ще бъдат разгонени до четири седмици. Затова е и препоръчително да държите добре под око вашата разгонена кучка. Всеки има своята мини – катастрофа; това се случва и на най-добрите от нас. Аз оставих женска на двадесет и първия ден след разгонване в моето оградено място за подрастващи, насред голямото заграждение, за два дни. Никой от мъжките не прояви никакъв интерес, така че на двадесет и третия ден, аз я сотавих в загражденията с останалите кучета и отидох на обяд с приятел. Когато се върнах два часа по-късно, моят син ме посрещна на вратата с огромна ухилена гримаса на лицето. Моята незабавна реакция беше: „Какво се е случило?” Той каза, че самият той току що се върнал, за да завари всички кучета в огражденията, стоящи и гледащи нещо – това нещо беше единадесет месечната женска, на двадесет и третия ден след разгонване и единадесет месечен мъжки. Това не беше добър сценарий, особено като се има предвид, че кучката беше Лабрадор, а мъжкия – Немски Късокосмест Пойнтер . Аз не можех да поема риска за кучило (нашата линия като цяло стават толкова късно майки), така че беше направена инжекция и женската отново се разгони.

Следва ЗАПЛОЖДАНЕТО



Trendmaker's I Wish You Were Mine - Duke

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
администратор




Пост N: 4350
регистриран: 24.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 10
Фото:
връзка към съобщение  Публикувано: 27.05.08 05:53. Заглавие: Alb пишет: цвят на ..


Alb пишет:

 цитат:
цвят на слама (straw-coloured?)

Логично е да е цвят на слама, секретите стават жълти.

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
администратор




Пост N: 845
регистриран: 23.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 4
връзка към съобщение  Публикувано: 27.05.08 17:16. Заглавие: ЗАПЛОЖДАНЕТО И така..


ЗАПЛОЖДАНЕТО

И така, сега е правилният ден за заплождането и аз мога да ви уверя, че обикновено начинаещите уцелват деня точно, а така наречените „стари пушки” винаги идват ден или два по-рано. Важно е да пристигнете във времето, договорено между вас и собственика на мъжкото куче за разплод. Аз мисля, че много от хората не осъзнават колко много работа и организация има, за да се подготви всичко за посетителя в развъдника за разплод – пренаредени разходки, кучета, оставени в други развъдници, за да не безпокоят женската, която идва и може би хранене по-рано. В случая, когато се използва мъжки за разплод, не трябва да бъде давана храна. Не може да го нахраните точно преди скачката. Той може или да повърне храната си, или да е с толкова пълен стомах, че да не се заинтересова от женската. Собственикът на развъдника може дори да се е уговорил с някой допълнителен човек да е там, за да помага, така че бъдете вежливи и бъдете навреме.

Уверете се, че сте разходили добре вашата женска преди да дойдете в развъдника. Тя трябва да е с кожен нашийник, който да не е много хлабав и трябва да имате повод с вас. Аз обичам да дам възможност на кучката да потича в загражденията и да й оставя време да отпочине след пътуването, така че да се чувства като у дома си, преди да й преставя мъжкия за разплод. След като двамата са се запознали, аз харесвам да потичат наоколо и да се опознаят. В много случаи, женската ще се успокои и откликне на мъжкия след няколко минути игра, разбирайки за пръв път в живота си, че й е позволено да флиртува и окуражава мъжкия. Може да бъде доста смешно да наблюдавате първите проблясъци на осъзнаването при женска и тогава да я гледате как се възползва, така че скоро тя да накара мъжкия да тича около нея в кръг.

Аз позволявам това да продължи за около десет минути и ако те успеят да се заклещят сами, всичко е наред и е добре. Ако не, аз се намесвам и поемам нещата, тъй като не искам мъжкия да се измори, обикаляйки градината, за да преследва кучката. Викам собственика на женската или помощник, за да я държат здраво за нашийника, от двете страни на врата с палци навътре за допълнителна подкрепа. Женската трябва да бъде поставена в добра позиция, така че да се компенсира разликата във височината – от двете страни – и тук, аз съм открила, че неравностите и бабуните в тревата са от полза. Аз привиквам моите кучета да свикват да бъдат държани и женската да им бъде също държана. Като се задържа опашката на кучката на една страна и само повдигайги вулвата изотдолу, изобщо не отнема време двамата да се заклещят. И така, обикновено установяваме, че всяка женска, която идва за заплождане е имала плодотворно пътуване - взимайки мерки, разбира се, тя да е в точното време и готова за заплождане. Аз не съм привърженик на принудителните /изкуствените?/ заплождания. Сигурна съм, че женска, която е била принудена, може да не зачене или най-малкото да „reabsorb”* на много ранен етап.

Някои кучки се нуждаят от твърдо/ строго третиране, когато дойде време за заплождане – те понякога толкова много се идентифицират с човешкото семейство, че не осъзнават, че са кучета и едно голямо развълнувано мъжко куче, което скача наоколо е последното нещо, което те искат! Този тип женски може би застават в позиция за скачка, защото задницата казва това, но предната част им казва, че на никаква цена не трябва да се „отдават”. Когато това се случва, най-добре е да изпратите човешкото семейство на женската в кухнята на кафе и да ги извикате навън, когато скачката вече е осъществена. Аз съм открила, че една много рязка / строга дума към женската, когато разбере, че жизнено важните за нея членове на човешкото семейство не са наоколо, е всичко, от което тя се нуждае. След като веднъж е заклещена, тя обикновено ще стои като злато и тогава аз ги извиквам, за да държат нейната глава и нашийник, докато трае скачката.

Само понякога, вие може да установите, че трябва да се използва намордник за женската. Аз познавам една или две, които са перфектни нормални кучки и са страхотни майки, но мразят да бъдат заплождани. Когато това се случва, аз използвам чорапогащник, за да импровизирам намордник. Увивам ги два пъти около челюстта, стягам ги на възел отдолу и тогава вземам краищата обратно около врата и ги завързвам на панделка високо на шията. Това е много ефективно и ограничава женската, без да й се причинява никаква болка. Обаче е по-нормално, заплождането да протече гладко и дори някои скромни малки женски могат да се превърнат в буйни ниомфоманки – сексът става над всичко друго и управлява всичко. Природата е удивително нещо!

___________________________________________________________________________________________________________________________
* не знам какво има предвид с това, може би да пометне?

Следва СКАЧКАТА




Trendmaker's I Wish You Were Mine - Duke

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
администратор




Пост N: 846
регистриран: 23.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 4
връзка към съобщение  Публикувано: 27.05.08 23:43. Заглавие: Искрено съм се весел..


Искрено съм се веселила, докато превеждах абзаца за мъжкия със слабо либидо, както и на много други места от тази книга, междувпрочем. Тази жена има несравнимо чувство за хумор!

СКАЧКАТА

Скачката, сама по себе си, е феномен, който аз вярвам, е единствен за семейството на кучетата. Кучето е единственото животно, което всъщност има малка кост в пениса и след като вече е покрило женската, луковицата в основата на пениса се издува вътре във вагината на кучката и докато тя спадне, ние имаме „скачката” (заклещването). Това може да продължи за пет, десет, петнадест, двадесет минути или повече. Когато двойката е заклещена, мъжкият се обръща сам на 180 градуса, така че главите и опашките на двете кучета са с гръб един към друг. Аз вярвам, че това действие е затова, да даде на двете кучета известно количество свобода, за да се защитят, в случай, че бъдат нападнати, с тяхното главно оръжие - техните зъби, когато са свободни.

Да бъдеш собственик на мъжко куче за разплод, може да има своите трудни, както и весели моменти. Един от моите мъжки за разплод, който вече не е между нас, се оказа, че има ниско либидо и се нуждаеше да бъде подпомогнат, за да заплоди кучка. Ако женската посетителка беше твърде предразположена, той ни поглеждаше по начин, който казваше: „Аз ще я заплодя, но няма да свърша цялата работа” и "някой си" би трябвало просто да направи това. Той би заплодил женската, но заклещен отвън (с външна помощ). Аз знаех какво да правя, когато видех този поглед на неговото лице. В момента, в който той започнеше да качва истински женската, аз би трябвало да го бутна с коленете си и да прегърна двамата с ръце около него и женската, докато някой помощник избута бирена каса под кучката (само точния размер, който пасва за женски Лабрадор). Тогава той би стоял доста щастливо с неговите предни крака от двете страни на кучката, която си почива на бирена каса за пет до десет минути, докато аз съм се вкопчила с всички сили отзад (помагайки). Обръщам ви внимание, че ако женската посетителка покажеше малко неохота, в очите му блесваше искра и той си казваше: „Тази ми харесва” и ние знаехме, че щяхме да имаме супер заплождане и скачка. Отделно от тази малка чудатост, той беше куче – джентълмен.

Ако е удобно, разбира се, позволявам на женската да има второ заплождане. Това наистина е не лоша идея за по-възрастните и с абсолютна сигурност е добра идея, ако вашата женска все още стои (дава) три дни след първото заплождане. Животът на спермата е приблизително три до четири дни, когато е попаднала във вагината, така че ако тя все още дава три дни по-късно, няма да има много жива сперма, ако не е овулирала до тогава. С женска, която стои / дава на мъжкия няколко дни, вие не винаги знаете точно кога отделя яйцеклетки. Има тестове, които се предлагат от ветеринарите, които ще ви кажат дали женска е в овулация или не и те са опция, която вие трябва да имате предвид, особено, ако ще пътувате много километри. Да отговоря на тези стари измислици, които може би сте чули – не, няма част от кученцата да са по-малки от другите. Минават приблизително десет дни преди оплодената яйцеклетка да се захване за стената на матката и започне да расте.

Друга заблуда, която да разсея е, че трябва да има заклещване, за да се родят кученца. Първите няколко секунди от еякулацията е бистра семенна течност, следващите тридесет секунди до две минути е спермата и през останалото време на скачката / заклещването се изпомпва бистра семенна течност, за да помогне на сперматозоидите по техния дълъг път към матката. Ако можете да задържите мъжкия на място само за няколко минути, вие имате всичко това, което е необходимо за зачеване. Нашият собствен мъжки за разплод Fair and Square заклещваше по-малко от половината от женските, които са му водили (а той имаше над сто и петдесет кучки през неговия живот) и рядко - без резултат, така че аз имам изобилие от доказателства! Скачката / заклещването ще е различна при всяко куче – някои продължават само пет минути, някои двадесет, а други – по-дълго. Аз вярвам в това, че трябва да бъде удобно, когато се заплождат кучета, така че след като двамата веднъж са се заклещили, на ред идват моите две бирени каси (една за мен и една за собственика на женската). От тях стават много удобни столчета за сядане, докато чакаме природата да си свърши работата си и това превъзхожда коленичене на мокра, кална трева или бетон в какъвто и да е ден. Когато скачката е свършила, върнете вашата кучка обратно в колата на повод, колкото е възможно по-бързо. Тя има нужда от спокойствие през следващите час или два, а на мен не ми харесва женската да се изпишква поне през следващия час.

Следва ДОКУМЕНТИТЕ



Trendmaker's I Wish You Were Mine - Duke

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
администратор




Пост N: 847
регистриран: 23.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 4
връзка към съобщение  Публикувано: 28.05.08 16:51. Заглавие: ДОКУМЕНТАЛНА РАБОТА ..


ДОКУМЕНТАЛНА РАБОТА

Собственикът на развъдната женска би трябвало да си тръгне от развъдника с копие от родословието на мъжкия и с форма на регистрация на кучилото, която трябва да е попълнена от собственика на мъжкото куче, с което е заплодил. На вас също трябва да са ви дали фотокопие от документа KC/BVA за заключение за тазобедрена дисплазия и копие от неговия последен актуален сертификат за очи (тези документи могат да бъдат показани, заедно с тези на женската на бъдещите собственици на кученцата) и последно, но не маловажно, вие трябва да имате разписка за парите, които току що сте платили. Собственикът на женската плаща такса за действителното заплождане, но ако няма кученца следва повечето собственици на мъжки за разплод да ви предложат безплатно заплождане при следващото удобно разгонване. Уверете се за тези условия преди да сте напуснали развъдника.

Поради многото развъдна дейност, която съм извършила през годините, аз също давам на новодошлите за заплождане брошура, която съм съставила, описваща им всичко от първия ден на разгонването до момента, в който кученцата напуснат дома, както и копие от моя режим за хранене на малки кученца, да го копират и предадат на новите собственици на техните кученца. Открила съм, че това спестява много от времето, необходимо да обясниш всичко, а също е толкова по-лесно за собствениците на женската да правят справка с лист хартия, отколкото да разчитат на паметта си.

Тъй като завършихме тази глава за развъдната женска, мъжкия за разплод и заплождането, е разумно да се помисли, че след заплождането вашата кучка е все още разгонена и вие трябва да сте сигурни, че други мъжки няма да се доближават до нея до края на периода й.

Ако вие сте собственика на мъжкото разплодно куче, вие също имате участие в това кучило и в случай, че на някое от кученце се наложи да се търси нов дом в бъдеще, вие трябва да сте готов да поемете вашата част от отговорностите.

КРАЙ НА ДВАНАДЕСЕТА ГЛАВА





Trendmaker's I Wish You Were Mine - Duke

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
администратор




Пост N: 4382
регистриран: 24.11.06
Откъде: България, София
Рейтинг: 10
Фото:
връзка към съобщение  Публикувано: 28.05.08 17:07. Заглавие: Много весело е описа..


Много весело е описана скачката, представям си я образно.

Спасибо: 0 
ПрофилЦитат Отговори
Отговор:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
видео с youtube.com картинка из интернета картинка с компьютера ссылка файл с компьютера русская клавиатура транслитератор  цитата  кавычки оффтопик свернутый текст

показывать это сообщение только модераторам
не делать ссылки активными
Имя, пароль:      зарегистрироваться    
Тему читают:
- участникът е във форума
- участник не е във форума
Всички дати във формат GMT  2 часът. Хитове днес: 2
Права: смайлчета да, картинки да, шрифтове не, гласувания не
аватари да, автопромяна на линковете вкл, премодерация вкл, поправка не