Основни упражнения

ОСНОВНИ УПРАЖНЕНИЯ

На езика на кучешкото възпитание основните команди са: Седни-Стой, Легни-Стой, Редом, Тук и Апорт. С изключение на командата Стой вече разгледахме останалите в предходните изложения.

Задачите за възпитание са представени от Карол Гаунт с Чери и Хлое.

ГОРЕ ЛЯВО:Храната е много силно помощно средство особено при лабрадорите. Чери се е научила да сяда, когато се държи някакво лакомство над главата й. Реакцията веднага трябва да се свърже с команда „Седни!”

ГОРЕ ДЯСНО: Това упражнение е една стъпка по-нататък, команда „Легни!” В началото се започва с лакомство – ниско наведен над земята- за да се постигне правилна позиция.

ДОЛУ: Тренировките трябва да се прекъсват с игра. Ако кучето се забавлява, значи сте постигнали целта си.

КОМАНДА СТОЙ

Под тази команда се разбира замръзването на кучето в позиция, в която е било поставено, докато водачът се върне. Използва се при Седни, Стани или най-полезна при Легни. Винаги се учи при вързано на повод куче. Команда Стой е упражнение на доверието. Твоят лабрадор трябва винаги да знае, че ти ще се върнеш при него и той ще бъде освободен от командата. Кучето трябва да стои най-малко 2 мин. в началото, през което време въобще не трябва да си и помисляш да помръдваш от мястото си, трябва да го подкрепяш с току-що научените думи, напр. Добро куче- легни, Умно куче – легни-стой!

ГОРЕ: При възпитаването на команда „Стой на място!” не трябва да очакваш много бързи резултати. Дай командата, подкрепи я със сигнал на ръката, както е показано, отдръпни се няколко стъпки, върни се обратно към кучето. Постепенно трябва да увеличаваш разстоянието.

ДОЛУ: Чери вече има доверие, за да остане в позиция „Легни”. Това упражнение се затвърждава много бавно, докато твоето куче свикне да замръзва в позиция „Легни-стой на място!” за по дълъг период от време.





{START_COUNTER}