Корекция на проблемно поведение

КОРЕКЦИЯ НА ПРОБЛЕМНО ПОВЕДЕНИЕ

Прочутият експерт по обучение в послушание (Obedience Training), Чарли Уайант, имаше навика да казва: „Това не бива да се случва.” За опитни познавачи на кучета това е съвсем в реда на нещата, за хора, които за първи път отглеждат кучета в повечето случаи е твърде късно. Първия път, когато се появи проблем, това е случайност; втория път – вече е станало навик. Никога не трябва да се плашиш да започнеш от самото начало. Много е възможно основните неща да са забравени. Това може да се случи на всеки при възпитанието на кучето, ако трябва да сме честни – ти трябва да започнеш отначало. Огромната част от възпитанието на лабрадора почива на здравия човешки разум, въпреки това има много отказали се. Ако посещаваш кучешко училище ще намериш много помощници. Консултации с изследователи на кучешкото поведение обикновено струват едно малко състояние, но понякога са единствения изход, когато има сериозен проблем.

Ако твоето куче разруши нещо или в твое отсъствие се изпишка или изака у дома – в никакъв случай не го наказвайте при завръщането си, вече е твърде късно! Кученцето се радва, че ти отново си у дома, но вижда само едно намръщено лице, чува един ядосан глас. То отдавна е забравило разкъсаната кухненска кърпа, която ти непредпазливо си захвърлил да виси някъде си. Събери парчетата, почисти нечистотиите и непременно махни кученцето от обхвата на тези бели. Едва тогава ти си отново милия човек. Лабрадорите възпитават разпиляните хора в спретнати съвременници.

ЗАХАПКА: Накратко тук имам предвид отучването от хапане. Това въобще не бива да се допуска още от самото начало. Едно хапещо куче в днешно време се намира на еднопосочната улица към ветеринаря – тук, в Англия съществува Закон за опасните кучета. Отдавна отминаха времената, когато съшествуваше нещо като „ правото на едно ухапване”. Покажи ясно на твоето младо куче, че хапането причинява болка, че всяка игра и гушкане приключват, когато се случи нещо такова. Оттегли се, отдръпни се от него. Собственическо поведение по отношение на паничка за хранене, играчка или определени места в къщата или в двора не трябва да се разрешава още от самото начало, от първия му ден!

МОРСКА БОЛЕСТ (ПЪТНИЧЕСКА БОЛЕСТ): Това наистина е голяма тежест, понякога кутрето е съвсем разстроено, когато трябва да седне в колата, спомня си: „Последния път ми беше толкова зле, по-добре да остана отвън!” Повечето кучета в днешно време трябва да се возят в кола. Ако твоето кутре мрази колата, трябва да опиташ да го нахраниш в колата. Ако имаш време, седни с кутрето в колата, прочети си вестника или решавай кръстословица. Включи двигателя, след това го изгаси и после слезте с кутрето.Скоро колата ще се превърне за кутрето в една естествена съставна част от дома. Понякога помага дори само това да не го оставяш да гледа през прозореца по време на пътуването. В тежки случаи на „морска болест” помага само търпение и постоянство. Всички признаци на неразположение ще се подобрят с времето, но трябва винаги по възможност да взимаш кученцето със себе си. Нещата няма да се подобрят от само себе си, няма и магически сили, които да помогнат на кученцето да израстне по-бързо над проблемите.

СВРЪХСЕКСУАЛНИЯТ ЛАБРАДОР: Този проблем не е нещо странно. Почти всички организации за защита на животните ще ти потвърдят, че почти всички мелези днес имат някъде в потеклото си лабрадор. Повечето мъжки лабрадори свикват на живот, обречен на безбрачие, но някои не. Най-лошото, което можеш да направиш е да разрешиш на твоето младо куче да се чифтоса с кучката на твоя приятел в края на улицата и да се надяваш, че това решава проблема. Това е най-голямата жестокост! Някои мъжки лабрадори се качват върху всичко, което предлага такава възможност – възглавници, деца, твоя крак, завеси, всяка кучка, която видят, независимо дали е разгонена или не. Такива кучета биха били по-щастливи, ако ги кастрирате. Вече чувам как някои читатели казват: „Как може такава жестокост?”. Кастрацията не е жестокост. За едно такова куче тя означава ежедневно щастие. Мъжкият лабрадор е разгонен 365 дни в годината. Всяко куче-водач на слепи, с изключение на тези за разплод, се кастрира преди да започнат съвместният им живот с неговия сляп стопанин. И тези кучета водят един щастлив живот.

ЖЕНСКИ ЛАБРАДОР: При кучките е съвсем различно. Ако можеш да я предпазиш от мъжкарите 2 пъти годишно по 3 седмици, то всичко е наред. Но трябва да знаеш, че по време на разгонването няма никаква сигурност. Имала съм кучки, които се чифтосваха на втория ден , други при които се случваше на 23-ия ден от разгонването. Със сигурност си убеден, че имаш най-красивата кучка на света, въпреки това трябва внимателно да обмислиш евентуално чифтосване. Тя трябва да бъде подложена на рентгеново изследване за тазобедрена дисплазия, да й се направи тест за зрението – и да имаш поне 6 кандидата, чакащи за нейните кутрета. При развъждането на кучета няма копия. Понякога се появяват черти на семейна наследственост. Също като при хората кутретата могат да носят повечето черти от бащата, например доминиране вместо чара на майката. Раждането веднъж не може да предотврати евентуални здравословни проблеми в бъдещето. Това са бабини деветини.





{START_COUNTER}