Ежедневно възпитание

ЕЖЕДНЕВНО ВЪЗПИТАНИЕ

Преди да започнеш да посещаваш курс за обучение, кучето ти трябва да знае основните команди.По време на курса се обучаваш на техниката , как да комбинираш отделните действия в упражнения. Непременно трябва да се упражняваш в къщи и по време на разходка. При това младото куче трябва да се научи да респектира всички останали живи същества и междучовешките взаимоотношения. Дори и да не живееш в града, кучето ти трябва да свикне с шума от транспорта, с всички видове изкушения, каквито и да са - други хора, пазарски торби, деца и т.н. Един невъзпитан, 16-месечен лабрадор, който наследих, се изплаши ужасно при вида на един мъж,който се спускаше от един телеграфен стълб насред града. Аз помолих човека още веднъж да се покатери, за да покажа на моето куче, че в това няма нищо лошо, нищо, от което да се страхува. Този отзивчив човек не само, че се покатери още веднъж по стълба, но като слезе започна да си играе с кучето. Резултатът? Едно самоуверено куче.

Всяко възпитание или – формиране (ново понятие при възпитанието) се състои от поредица от трикове, която води до едно приятно кучешко поведение. Можеш да си измислиш каквото поискаш, например да подава лапа, да легне и да се обърне по гръб (много полезно за посещенията при ветеринаря), ходене заднешком, вдигане на паднал предмет. Лабрадорите се научават и да се изправят на задните крака, но моля не го правете докато са още млади кучета и костите им са прекалено меки. Каквото и да научи твоето кутре, това засилва връзката между теб и него, улеснява по-нататъшното обучение.

На първата от следващите страници вляво: Всеки собственик на куче би желал кучето му да не се дърпа от повода. Карол приучва Чери на това в градината, където нищо не отвлича вниманието й. Вдясно: За състезания по подчинение е много важно кучето да върви точно на височината на лявото коляно и да е изцяло концентрирано към водача.

Долу: Повикване. Правилното повикване се състои от една серия от упражнения. По команда кучето трябва да седне (Снимката вляво). Когато го оставите (снимката вдясно), то трябва да остане спокойно – получава команда „Стой на място!”, подкрепена с жест с ръка. Чери стои в позиция „Седни”, докато Карол се отдалечава. Карол се обръща по посока на Чери, преди да е извикала следващата команда.
Най-горе: По команда „Тук!” Чери идва при Карол. Чери идва по права линия до Карол и сяда пред нея (снимка вляво). Карол дава команда „Редом”(снимката вдясно). Долу вляво: Чери се движи в кръг зад краката на Карол и се връща от лявата страна. Долу вдясно: Упражнението е приключено. Чери седи в същата позиция, както в началото.

Апортиране: 1. Лабрадорите обичат апортирането. При упражнението трябва малко да се смекчи ентусиазма, да се постигне поне формална дисциплина.

2. Чери се научава при команда „Дръж” да вземе парчето дърво.

3. Дървото трябва да се държи в захапката без да се дъвче и да се играе с него.

4. Хлое демонстрира едно правилно упражнение за апортиране. Както при повикването и тук става дума за серия от елементи. Започва с командата „Чакай!”.5.Карол хвърля дървото.

6. Хлое трябва да не помръдва докато не се подаде следващата команда.

7. При команда „Донеси!” Хлое се спуска и взема дървото.

8. След вземането, Хлое трябва в права линия да се върне при Карол.

9. Хлое седи пред водачката и държи здраво дървото.

10. При команда „Пусни!” Хлое пуска дървото.

11. Карол го взима, упражнението е приключено. При състезание следва същото упражнение като при повикване – кучето трябва да се завърти и да застане отляво на водача.





{START_COUNTER}