Дружелюбен и жизнерадостен

     Като порода лабрадорът се отличава с дружелюбие, жизнерадост и чар. Лабрадорите са послушни, подлежат на възпитание, лесно се подчиняват и са много верни на стопанина си. Те обичат и други домашни животни, не само котки, но и хамстери и морски свинчета. Те са готови да изтърпят почти всичко от децата, обичат тяхната компания, притежават толерантност почти като при светците. Няма нищо по-важно в живота за тях от това да са до теб, да принадлежат към твоето семейство и да служат на всички. Те никога няма да изръмжат, но не трябва да позволявате на „побеснелите” деца да злоупотребяват с тяхното търпение. Не забравяй – малкото кутре е животно, а не играчка! Принципно съжителството с лабрадора е извор на дълбока радост. Любовта и предаността на тази порода към семейството е стопляща сърцето и трогателна.

Никога не съществува опасността лабрадорът да се сбие с други кучета. Ако те въобще притежават някакъв недостатък, то това е прекалената им дружелюбност. Те са открити и приятелски настроени към всички, но не всички им отвръщат със същото, така че добротата на лабрадора понякога му носи неприятности.

Въпреки че лабрадорите са добри домашни кучета, те все пак предупреждават, когато непознат приближава вратата. Техният дълбок, силен лай би могъл да изплаши крадци, въпреки че те не са кучета-пазачи.В действителност по-вероятно е те да поздравят радостно посетителя, да се заиграят с него, вместо да се опитат да го респектират. Тази същност на кучето трябва непременно да бъде съхранена – лабрадорите като всички останали ловни кучета не трябва да бъдат агресивни, но не трябва и да се страхуват или да са нервни.

При избора на лабрадор като семейно куче е много по-важен характера на кучето, отколкото неговата външност. Някакъв незначителен недостатък, който няма да позволи на твоя лабрадор да стане върховен изложбен рекордьор, по никакъв начин не намалява неговите явни качества като семейно куче. Добър характер, дружелюбност, любов, преданост, интелигентност и послушание са при всички положения по-важни от леко по-остра раменна става или по-къс врат.

Най-общо лабрадорите са много чувствителни към наказания – в повечето случаи при нежелателно поведение е достатъчна само една по-строга дума. Простият факт, че твоят глас изразява неодобрение сам по себе си е достатъчен, тъй като лабрадорът не иска нищо друго освен да се хареса на собственика си. Много по-добри резултати във възпитанието се постигат чрез похвали и любов отколкото чрез твърдо отношение. Когато започнах да се занимавам с тази порода, получих ценния съвет, да свързвам винаги справедливостта със милост, и спазването на това правило ми се е изплатило десетократно



{START_COUNTER}