Групи и училища

ГРУПИ И УЧИЛИЩА

Много читатели сигурно си мислят: „Това е прекалено рано за едно малко кутре! На моето бебе му трябва засега просто дом.” Но вече си разбрал, че с възпитанието започваме още в ден първи. Социализацията още от първите дни предотвратява много проблеми, които могат да се появят. Въведи твоето кутре колкото се може по-рано в обществото. Важно е обаче потвърждението на твоя ветеринарен лекар, че ваксините действат.

ДЕТСКА ГРАДИНА: В такива групи не се провежда целенасочено възпитание на кутретата. С най-простичките правила вече си започнал в къщи. Тук става дума за научаването да се среща с хора и животни. На детската градина идват и други хора с кутрета, даже цели семейства. Най-добре е първия път да отидеш сам, без кучето. Довери се на собственото си чувство, дали дадена група ти харесва. Ако не, потърси друга, много е важно да избереш правилно, както за теб, така и за твоето кутре.(б.п. В САЩ,Англия, и други европейски страни подобни школи са много разпространени и многобройни. В България изборът е много ограничен.). Вземай кутрето със себе си винаги, когато е възможно, но не поставяй на изпитание приятелствата си, като настояващ да го взимаш винаги при посещение на приятели – то все още не е достатъчно възпитано за това. Ужасно много хора не обичат кучета, но толерират едно добре възпитано куче, мърморейки: „Ако всички кучета бяха като твоето...!”

УЧИЛИЩЕ: Социализацията и Възпитанието не приключват с детската градина. Ако заниманията се провеждат от някой специализиран кучешки съюз, в повечето случаи обучението се надгражда. В отсъствие на такива курсове, трябва да разпиташ ветеринаря или други собственици на кучета. За първото посещение важи същото като при детската градина – без куче. Състави си мнение: Забавляват ли се всички? Хората приветливи ли са? Дали стопаните на кучетата не се подчиняват на един подофицер да дърпат кучетата си по полузадушаване и да си играят на подчинение? Много внимателно наблюдавай всичко! В днешно време никъде не е необходима твърда дресура. Приятелското убеждаване е много по-действено. В един добър курс твоето младо куче ще се срещне с други кучета в различна възраст и с различни характери, някои по-мили, други не чак толкова. Тук е почти същото като в останалия свят. В един добър възпитателен курс ти и твоето куче ще откриете много познание за отглеждането на кучета, за тяхното поведение и за решаването на проблемите на възпитанието.

В повечето случаи се поставят домашни задачи, дават се съвети – и това всяка седмица. Трябва да ги заучаваш много старателно. Винаги се забелязва, когато не си работил с кучето си между заниманията в училище, дори да си мислиш, че кучето ти е много умно. Разбира се и по време на заниманията получавате инструкции. Ако обаче имате някакъв специфичен проблем, който не засяга останалите или времето е малко, трябва задължително да го обсъдите с инструктора след занятието и да поискате съвет за отстраняването му.





{START_COUNTER}