Готови хранителни продукти.

През последните няколко години в нашата страна се появиха разнообразни, фабрично произведени храни. На базата на личните ни контакти с водещите световни фирми и анализите и съпоставянията, които сме извършвали, препоръчваме на притежателите на кучета да използват за своите любимци храната на Purina (САЩ), Royal Canin (Франция), Bosch (Германия), Bento (Белгия). Има и други фирми, произвеждащи храни с не по-лошо качество, които също можем да препоръчаме, но за жалост те не са известни в нашата страна. Това са Shur-Gain (Канада), Bewital (Германия), Mera Dog (Германия), Columbia (Германия), Diana (Германия), Magnum (САЩ), Morando (Италия) Arden Grandge (Великобритания) и др. Значителни успехи в производството на качествени храни постигнаха редица фирми в Чехия и Унгария.

На пазара се срещат и храни за кучета - българско производство. Някои от тях сме проверили в личната си практика. В повечето случаи хранителната им стойност по отношение на кучешкия организъм е нищожна. Има и такива, чиито производители ги рекламират по образец на водещите световни фирми и парадират за лабораторно доказан висок % на усвояемост. Това ни амбицира да заложим през 1997 г. експеримент с българска гранулирана храна, който бе повторен няколкократно до 2000 г. Освен чрез директно изхранване, гранулите бяха подложени и на химичен анализ. Констатирахме разминаване между лабораторните данни и посоченото в придружаващата реклама. В опитите, свързани с консумация, част от кучетата от опитната група въобще не проявяваха интерес, а други само след няколко хранения отказваха да ядат и предпочитаха гранулираната храна на кучетата от контролната група. При някои от опитните животни (кахетични, живяли като безпризорни до започване на експеримента) се наблюдава спадане на апетита, но стремежът към храната се запази през целия контролен период. При тях обаче, настъпиха алиментарни аномалии, изразени в стомашно-чревно разстройство. Като контролна храна (спрямо която съпоставяхме българските гранули, заложени в опита) използвахме Purina, Bosh, Bento и Friskies. За отбелязване е, че някои от опитните кучета предпочитаха да консумират кухненски отпадъци вместо заложените в опита български гранули. През 2000 г. заложихме опит с друга храна, произведена от същия производител. В един от случаите не успяхме да направим никаква констатация, тъй като кучетата от опитната група отказаха напълно да консумират предоставените им гранули.

Причината за ниската хранителна стойност на българските храни (не само в изведения от нас опит) е в преобладаването на непълноценни компоненти, които не са в състояние да задоволят организма с Белтъчини и Мазнини от животински произход, за каквито е пригодена храносмилателната система на кучето. Растителните храни, като основен носител на Въглехидрати и частично необходимата за храносмилането целулоза, се явяват като добавъчни. В повечето български продукти те имат водещ характер. Това прави дажбата нискоенергийна и излишнообемна, което се отразява както върху физиологията на кучето, така и върху неговото здраве и оптимална ползователност.

 

Източник





{START_COUNTER}