Бяс

Бесът е болест, острозаразна за всички видове бозайници, включително и за хората. Причинява се от вирус от сем. Rhabdoviridae , и се пренася от кучета, лисици, вълци, котки, гризачи и други. Заразяването става чрез ухапване или попадане на вируса върху ранички или драскотини по кожата.

Инкубационният период на беса може да продължи до два месеца. Болестта протича в две форми остра (буйна) и тиха (меланхолична). При острата форма кучето става капризно, крие се, страхува се от хората и не реагира на повикване. Има обилно слюнкоотделяне, трудно пие вода. Типичните му звукови сигнали се променят, става лошо, проявява силна агресия към други животни и хора. Не може да преглъща, не се храни, езикът му виси от устата, долната челюст и задницата се парализират. За 10-12 дена болното животно умира. Тихата форма се изразява с парализи, кучето е спокойно и тъжно, не може да се храни, има обилно слюнкоотделяне и умира за 2-5 дни.

Болното от бяс животно се унищожава незабавно независимо дали болестта му протича в остра или тиха форма. Ако човек е ухапан от заразено животно веднага се прави противобясна имунизация. Ваксината срещу бяс е задължителна за всички домашни кучета в България и се прави всяка година.





{START_COUNTER}